Waarom essentiële oliën zo fijn zijn

Al jaren heb ik de wens om mijn huis meer te “ontgiften”. Want hoewel ik steeds meer natuurlijke producten gebruik, zijn ook schadelijke wierook, chemische schoonmaakmiddelen en geparfumeerde beautyproducten nog steeds aan de orde van de dag. Dat moet toch anders (en vooral natuurlijker) kunnen, dacht ik. Maar waar begin je dan precies?

Dankzij Oli Natuurlijk mocht ik het fijne gaan ontdekken van essentiële oliën. Ik kreeg van hen de Starterskit van Young Living en in deze blog neem ik je mee in mijn ontdekkingstocht!

Essentiële wat?

Het gebruik van essentiële oliën is al eeuwenoud. Maar wat is het nu precies? Deze 100% natuurlijke oliën worden gewonnen uit verschillende delen van een plant, zoals bijvoorbeeld de stengels, schors of wortelen. Essentiële oliën zijn ondersteunend voor het immuunsysteem en hebben genezende krachten, gewoon vanuit de natuur! Het verschil tussen essentiële en etherische oliën is simpel; etherische oliën worden voornamelijk gebruikt voor een lekkere geur. Essentiële oliën bevatten niet alleen een lekkere geur, maar belangrijker nog; een essentiële werking. Één druppel essentiële olie bestaat uit ontelbaar veel zelfregulerende moleculen. Deze moleculen zijn lichaamseigen en dringen door in de cellen van je lijf. En zo wordt de heilzame werking van deze oliën opgenomen door lichaam en geest.

Medicijnen van moeder natuur

Duizenden jaren geleden werden essentiële oliën al gebruikt. Sterker nog: het waren medicijnen. Na het opkomen van de farmaceutische industrie zijn we deze oliën wat uit het oog verloren, maar inmiddels beseffen we gelukkig steeds meer welke (genees)krachtige parels moeder natuur al die tijd al in zich heeft. Steeds meer mensen zijn net als ik bewust bezig met het minderen in gebruik van chemische producten en willen weer terug naar die o zo logische natuurlijke basis. Essentiële oliën kun je als natuurlijk hulpmiddel gebruiken voor allerlei soorten kwaaltjes, zoals verkoudheid, blauwe plekken, hooikoorts, pijnklachten of slecht slapen.

Nou, ontdekken dan maar!

De starterskit van Young Living bestaat uit 12 verschillende essentiële oliën, een diffuser, rollerflesjes en literatuur over de oliën en werking ervan.

Ik besloot meteen te onderzoeken hoe ik deze oliën op vele verschillende manieren kon gebruiken.

Verstuiven in een diffuser

Mijn favoriete manier om de essentiële oliën te gebruiken is toch echt in de diffuser. De diffuser verdampt de olie en zorgt hiermee voor een heerlijke geur in huis. En omdat de oliën van Young Living heel geconcentreerd zijn, heb je aan drie/vier druppels meer dan voldoende om het gewenste effect te bereiken. Dit laatste had ik aanvankelijk nog niet helemaal begrepen, waardoor mijn enthousiasme ervoor zorgde dat de lavendelwalm in mijn woonkamer te vergelijken was met die van een Russische sauna. Zuinig aan dus!

Door verschillende oliën te combineren creëer ik voor iedere gelegenheid de juiste omstandigheden. Zo zorgt Lavender in combinatie met Stress Away voor ontspanning en help de combinatie Peppermint en Lemon om goed te kunnen concentreren tijdens het schrijven.

De diffuser gebruik ik inmiddels dagelijks. De geur Lavender is mijn allergrootste favoriet. De geur herinnert mij aan vroegere vakanties in de Provence en ik slaap écht beter als ik deze olie gebruik in de avond.

Los gebruik

De essentiële oliën lenen zich ook heel goed voor los gebruik. Heeft Soof een blauwe plek? Dan doet twee maal daags een druppel Lavender wonderen. En zo zijn er nog talloze effecten van de verschillende oliën, helpend tegen bijvoorbeeld snurken, blaren, koorts, pijn, huiduitslag en stress.

Mengen die handel

Door oliën te mengen in flesjes (met een rollerdop) kun je ze uitsmeren op de huid. Je vult deze flesjes met een aantal druppels van de gewenste oliën en vult het aan met een plantaardige draagolie (zoals amandelolie of de V6 olie van Young Living). Handig voor thuis, onderweg en op vakantie.

Er zijn een aantal rollers die meteen tot mijn favorieten behoren. Zo zorgt een mengsel van Purification en Lavender bijvoorbeeld voor verlichting van jeuk door een insectenbeet (of de inmiddels beruchte processierups) en een combinatie van Purification, R.C. en Peppermint draagt bij aan een vrije ademhaling bij verkoudheid. Zou dít dan eindelijk de oplossing zijn voor mijn neussprayverslaving?

Do it yourself

Van schoonmaakmiddel tot beautyproduct, de mogelijkheden voor het DIY’en zijn eindeloos. Hier deel ik twee van mijn favorieten;

– Haarmasker

Een potje met kokosolie, 2 druppels Lemon en 2 druppels Lavender. Mijn droge pluishaar is hier heel, heel blij mee!

 – Luchtverfrisser

Deze geur is echt mijn favoriet. Water met 1 druppel Peppermint, 2 druppels Lavender en 3 druppels Stress Away. Mijn dekbed en kledingkast zijn voorzien van een heerlijke en ook nog eens ontspannende geur. En door dit flesje mee te nemen op vakantie, voel ik mij ook in een vreemd bed meteen thuis.

Dit smaakt naar meer!

Nu ik een maand lang essentiële oliën heb mogen ontdekken, is mijn conclusie simpel; ik zou niet meer zonder willen. De starterskit van Young Living kan uiteindelijk alle chemicaliën in mijn huis vervangen! De komende periode zal ik blijven experimenteren, zodat ik mijn natuurlijke medicijnkastje kan uitbreiden. Maar ook schoonmaakmiddel, haarspray en parfum fabriceer ik voortaan zelf. En dat alles gewoon vanuit de natuur!

Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met Oli Natuurlijk. Wil je meer weten van essentiële oliën, een starterskit bestellen of workshop volgen? Neem dan zeker even een kijkje op hun Instagrampagina!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s