Boeuf bourguignon

Een traditioneel Franse stoofpot, waarvoor je behalve verse ingrediënten ook een beetje (erg veel) geduld nodig hebt. Een gerecht waar je huis lekker van gaat ruiken en je bourgondische hart sneller van gaat kloppen.

Wat dan?

Ingrediënten (voor 6 personen):

 • 1 kilo runderlappen (ik gebruik biologisch rundvlees van de slager)
 • 3 uien
 • 375 gram winterpeen
 • 4 tenen knoflook
 • 750 milliliter rode wijn voor de marinade
 • 50 milliliter rode wijn voor de bouillon
 • 270 gram spekblokjes
 • 105 gram tomatenpuree
 • 5 takjes verse tijm
 • 45 gram verse peterselie
 • 320 gram zilveruitjes
 • 250 gram champignons
 • ongeveer 750 milliliter runderbouillon

Hoe dan?

Snijd de runderlappen in blokjes van 2 bij 2 centimeter. Snijd de uien in ringen en de winterpeen en knoflook in plakjes. Bestrooi het rundvlees met zout en peper en meng dit in een grote kom met de ui, winterpeen en knoflook. Schenk 750 milliliter wijn erover en laat het geheel minimaal 2 uur (liever nog een hele nacht) marineren in de koelkast.

Schep het vlees uit de marinade en dep het droog met keukenpapier. Bak de spekblokjes zonder olie of boter ongeveer 10 minuten in de braadpan. Schep de spekjes uit de pan en bak het rundvlees in het vet van het spek tot het goudbruin is. Haal het vervolgens uit de pan.

Haal de groenten uit de marinade en bak deze in de pan 5 minuten op laag vuur. Voeg de tomatenpuree toe en bak het geheel 1 minuut. Voeg de rundvlees en het spek toe evenals de runderbouillon en een scheutje (ongeveer 50 milliliter) rode wijn. Zorg dat het vlees ondergedompeld blijft in vocht.

Bind de tijm, laurierblaadjes en de peterselie bij elkaar met een keukentouw. Voeg dit bouquet toe aan de pan en laat het geheel minimaal 3 uur stoven op laag vuur.

Ongeveer 45 minuten voor serveren:
Veeg de champignons schoon en doe ze in de pan. Laat de zilveruitjes uitlekken en voeg ze toe aan de pan. Laat het geheel nog ongeveer 30 minuten sudderen. Proef of het vlees mals is en breng het geheel zo nodig op smaak met extra peper en zout.

Eet smakelijk!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s