Te zien in Toscane

Toscane, een van mijn favoriete vakantiebestemmingen. Cipressenlanen, heerlijk eten, pittoreske dorpjes en prachtige landschappen. Ja, doe mij maar zo’n vakantie hoor! En toch zijn niet alle bekende Toscaanse hotspots even kind- en rustvriendelijk. En dat leek ons tijdens een eerste vakantie met dreumes nu juist wel zo handig en fijn. Gelukkig kwamen we al snel tot de ontdekking dat er heel wat fijne plekken zijn. Benieuwd? Lees dan hier mijn top 5 kind- en rustvriendelijke Toscaanse must-sees!

Boeddhistisch dorp Istitutio Lama Tzong Khapa

Het is bijna 9 uur en we staan aan de kleurrijke poort van ‘het boeddischtische dorp’, zoals Tzong Khapa ook wel genoemd wordt. Het instituut fungeert als hét boeddhistische centrum van Italië en is een van de grootste van Europa. Voor veel mensen is dit klooster en retraitecentrum de plek om spiritueel te ontwikkelen en lezingen bij te wonen van leraren zoals de Dalai Lama.
Bij aankomst voel ik onmiddellijk de heersende rust en de fijne vibe. We lopen door de kleurrijke poort over het pad en worden begroet door twee wandelende monniken. Het is nog vroeg. Er wordt koffie gedronken, gemediteerd, gelezen en gewandeld. Toeristen zie ik niet. Het voelt alsof we het dorp voor ons alleen hebben. Het ochtendlicht schijnt door de olijfbomen op de wapperende Tibetaanse vlaggen. In de verte zie ik alleen maar bergen. Ik kijk naar links en zie Soof. Ze rent rond alsof het haar thuis is.

Ze geniet van de kleurrijke omgeving, wijst naar de vlaggen, gebedsmolens en de afgebeelde dieren op de stoepa’s (boeddhistische bouwwerken).

Na een kop koffie op het terras wandelen we verder. Op het pleintje voor het hoofdgebouw komen we een aantal monniken tegen. Soof zwaait, lacht en wordt begroet met een ‘namaste’. Onder de indruk en met een lach op ons gezicht vervolgen we onze wandeling op een van de meest inspirerende plekken waar ik ooit ben geweest.

De stoepa’s (bedoeld om belangrijke leraren te eren) zijn kleurrijk en indrukwekkend groot.

Op de gebedsmolens staan mantra’s en gebeden. Iedereen is vrij aan de gebedsmolens te draaien omdat dat positiviteit en goede energie de wereld in zendt.

Het hoofdgebouw dient als klooster, bibliotheek en les- en meditatieruimte.

Het instituut is een heel bosrijk gebied, wat er bijna sprookjesachtig uitziet. Er zijn veel gebedstuinen en smalle wandelpaden, onder andere bedoeld voor meditatieve wandelingen.

Tropisch Toscane op Vada strand

Na een korte wandeling vanaf de parkeerplaats zie ik in de verte een aqua blauwe zee en prachtig wit zandstrand. Tropisch Toscane, dat kun je van Vada wel zeggen! Spiaggia Bianca, zoals de Italianen het noemen, is een kleine baai waar we de hele dag doorbrengen terwijl we ons wanen in een ver tropisch oord.

Ik zie weinig toeristen, het strand wordt voornamelijk door locals bezocht. Families die aan eigen meegebrachte tafels hun pasta nuttigen, Italiaanse vrouwen in stringbikini die selfies maken in de zee en Afrikaanse strandverkopers met een heleboel hoeden, kleden en zonnebrillen. Ja, genoeg te zien op Vada strand!

De oorzaak van dit tropische plaatje is een heel stuk minder romantisch dan het eruit ziet. Het verkleurde water en zand wordt namelijk veroorzaakt door afvalwater van een verderop gelegen sodafabriek. Desondanks de moeite waard om eens te bezichtigen en (omdat het een natuurlijk mineraal betreft) veilig om in te zwemmen.

Een aantal tips:

  • Neem eigen eten en drinken mee (er is namelijk geen horecagelegenheid).
  • Parkeer je auto gratis én dichtbij door te rijden naar Via Pietro Gigli in Rosignano Solvay. Je loopt dan in zo’n 50 meter richting het strand.

Castagneto Carducci

Het is ochtend en we arriveren in een schattig pittoresk Italiaans dorpje met smalle steegjes, drogende was aan het balkon en cappuccino drinkende opa’s op het terras. Vol verwachting gaan we opzoek naar de markt. En hoewel we daar met twee kramen toch iets meer van hadden verwacht, heeft dit kleine dorpje toch een beetje mijn hart gestolen.

Castagneto bestaat uit één hoofdstraatje dat langzaam naar beneden loopt. Bovenaan zien we een prachtig oude kerk waar we naar binnen gaan.

Onderweg naar beneden lopen we langs een heleboel kleine terrasjes, winkeltjes en pittoreske steegjes. Bij het pleintje slaan we rechtsaf en komen we uit op een speeltuin met prachtig uitzicht over de bergen. Een aanrader voor als je met kinderen dit dorpje bezoekt.

De allerlekkerste pizza en het allermooiste uitzicht (en al helemaal met zonsondergang) kun je wat mij betreft vinden bij Ristorante Il Vecchio Frantoio.
Een tip: Reserveer wel even, want dit restaurant  wordt door de locale bevolking veel bezocht en je wil natuurlijk wel een plek op het terras.

Baai van Baratti

En de award voor meest kindvriendelijke strand ooit gaat naar.. de baai van Baratti! Geen gedoe met parasols om schaduw te creëren, want op dit strand liggen we onder de mooiste parasols ooit; bomen!

Vanaf ons stekkie lopen we in zo’n 30 seconden naar de zee. De baai is prachtig. Zowel links als rechts zie ik rotspartijen. We besluiten de zee in te gaan. Dat kan hier (ook met kinderen) heel goed, want het water is warm en de zee loopt langzaam af.

Een aantal tips:

  • Bezoek de baai in de ochtend (en het liefst buiten het hoogseizoen) als je zin hebt in rust en een parkeerplekje wil in de buurt.
  • De fijnste strandtent; Bagno Baratti.

Bolgheri

Onderweg naar Bolgheri rijden we langs de wijnvelden en olijfgaarden uiteindelijk over Viale dei Cipressi; een 4 kilometer lange cipressenlaan. Vakantiegevoel: check!

Door de kasteelachtige stadspoort komen we het oude dorp binnen. Een pittoresk plaatje; smalle steegjes, kleurrijke bloemen en kleine koffietentjes.

En als je dan toch in Italië bent, kan een heerlijk Italiaans ijsje natuurlijk niet ontbreken. Het allerlekkerste (en voor Soof haar allereerste) ijsje hebben we dan ook gegeten bij Caffe’ della Posta. Een aanrader!

Wanneer je opzoek bent naar leuke souvenirs in de vorm van streekproducten kun je in dit dorp goed slagen. Maar ook wijnliefhebbers kunnen in Bolgheri hun hart ophalen want het dorp staat bekend om zijn heerlijke en prestigieuze wijnen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s